In algemene termen zijn de leerdoelen van de cursus gericht op je training in de beginselen van de endocrinologie én in je academische vaardigheden.
Aan het einde van de cursus kun je:
- de histologie van de belangrijkste endocriene klieren beschrijven en benoemen.
- van de belangrijkste hormoonsystemen de stimuli, respons en feedback in een schema weergeven.
- bovengenoemde schema's toepassen om eenvoudige klinische casussen (pathologieën, therapieën) te analyseren.
- informatie uit verschillende bronnen (hoorcolleges, werkcolleges, (computer)practica, studieboeken, etc.) categoriseren en in eigen bewoordingen opschrijven.
|
|
De differentiatiecursus Endocrinologie is een intensieve cursus en vraagt een actieve inzet van je. De cursus is bedoeld voor studenten Medische Biologie en studenten Biologie met een (humaan)fysiologische interesse. Studenten leggen een persoonlijke "mini-syllabus" aan en maken abstracts van hoorcolleges, waarmee wordt nagestreefd dat studenten, naast het vergaren van endocrinologische vakinhoudelijke informatie, zich ook algemene academische vaardigheden als integreren en ordenen van deze informatie eigen maken. ‘s Ochtends vinden hoorcolleges plaats (twee uur per ochtend), ‘s middags zijn practica (histologie, computersimulaties), zelfstudie en werkcolleges. De laatste vinden plaats in kleine werkgroepjes waarin studenten kunnen oefenen in het lezen van engelstalige researchartikelen.
De cursus wordt gekenmerkt door een grote bijdrage van gastdocenten uit het Radboudumc en andere universiteten die hun expertise in de cursus inbrengen. Het programma bevat in elk geval de volgende onderwerpen: - endocrinologische concepten, mechanismen van hormoonwerking
- histologie van endocriene klieren
- hypothalamus – hypofyse – bijnier as
- hormonen van de bijnier
- schildklier en schildklierhormonen
- endocriene pancreas- diabetes
- mannelijke en vrouwelijke voortplantingsendocrinologie
- calcium-regulerende hormonen - osteoporose
- groei en groeihormoon
- hormonen van de digestietractus
- hormonen en tumoren
|
 |
|