- de architectuur van gadgets begrijpen en kunnen gebruiken.
- software voor de besturing van een gadget kunnen ontwerpen en realiseren.
- interactie van apparaten met de omgeving en onderling kunnen realiseren.
|
|
In toenemend tempo verschijnen nieuwe apparaten (gadgets) op de markt die de potentie hebben om in de naaste toekomst een grote impact te hebben op ons dagelijks leven en dagelijks werk. Voorbeelden hiervan zijn draagbare apparaten (wearable devices), zoals Vritual Reality brillen en horloges. Andere gadgets zijn slimme lampen, drones en 3D printers. Doordat de ontwikkeling van deze nieuwe apparaten nog in volle gang is, zijn toepassingsgebieden en de manier van gebruik en interactie nog sterk in beweging. Veel van die devices kunnen gekoppeld worden tot het Internet of Things.
Onder de motorkap zijn deze devices vaak een single board computer met enkele sensors en special purpose actuators als een scherm, motoren en/of luidsprekers. Doordat deze computers maar een specifieke taak hebben en er sterke grenzen zijn aan bijvoorbeeld het energie- en geheugengebruik, is de architectuur van de software van deze gadgets doorgaans anders dan die van standaard applicaties.
Door deze apparaten onderling en met meer tradionele apparaten als telefoons, tablets en laptops te laten communiceren onstaat het Internet of Things, IoT. Hiervoor zijn verschillende manieren van communicatie in gebruik, bijvoorbeeld WiFi, Bluetooth, NFC, 433MHz radio en LoRa.
In dit bachelor vak maken we kennis met de hardware en software van dergelijke gadgets. Na een korte inleiding maken we in teamverband een project naar eigen keuze. |
 |
|